Sernik z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę, cukier zwykły i waniliowy, szybko z

Sernik z kruszonką

Składniki:

Sernik z kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Sernik z kruszonką
Ciasto: margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę, cukier zwykły i waniliowy, szybko zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, odstawić na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Brzoskwinie osączyć, pokroić. Pozostałe składniki ubić mikserem na puszysta masę, po łyżce dodawać do sera.

Kruszonka: jajko utrzeć z cukrem i masłem lub margaryną, dodać mąkę, zagnieść kruszonkę.

Ciasto rozwałkować. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko podpiec. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wierzch posypać kruszonką, wstawić do piekarnika. Sernik piec jeszcze około godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C