zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernik z mascarpone i nutą cytryny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten sernik jest tak puszysty i kremowy a zarazem tak smaczny, że nie może zabraknąć go u mnie na świątecznym stole. Jednym słowem mam sernik ten jedyny, idealny.

Sernik z mascarpone i nutą cytryny

Składniki:

Sernik z mascarpone i nutą cytryny

 

  • 4 duże jajka
  • 1 kg twarogu 0 % ( mielonego )
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/4 szk soku z cytryny
  • 2/3 szk cukru

 

  • lukier :
  • cukier puder ( kilka łyżek )
  • śmietanka 18 % słodka ( kilka łyżek )

 

  • do dekoracji :
  • żółta i zielona posypka cukrowa ( gwiazdki )
  • złote perełki cukrowe

 

  • dodatkowo :
  • 200 g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Sernik z mascarpone i nutą cytryny
Na samym początku należy nagrzać piekarnik do 180 stopni i na jego dno ustawić naczynie z wodą. Żółtka po oddzieleniu od białek utrzeć z 2/3 cukru i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru.

Potem dodać budyń oraz sok z cytryny i wymieszać, a następnie dodać twaróg i mascarpone i znów wymieszać.

Ubić białka i w trakcie ubijania dodawać pozostałą część cukru, gdy piana będzie gotowa dodać część do masy, delikatnie wymieszać.

Potem dodać resztę piany, wymieszać. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm ( u mnie silikonowe boki i ceramiczny spód ) wyłożyć biszkoptami i wylać masę serową.

Sernik piec 30 minut a potem kolejne 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i utrzeć lukier, którym polać zimny sernik.

Na koniec udekorować posypką, wstawić sernik do lodówki i kroić po ścięciu się lukru.   



Tagi:

ciasto sernik