SUPERPRZEPIS

Sernik z rukolą i kwiatami ananasa

  • 5
  • aczp
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sernik z rukolą i kwiatami ananasa

Sernik z niezwykłym składnikiem, budzący zaciekawienie i podziw. Kremowy, z lekko wyczuwalną nutą pieprzową, którą nadaje rukola, z chrupiącym elementem, którym są kwiaty ananasa.

Składniki:

Sernik z rukolą i kwiatami ananasa

 

 

  • masa serowa:
  • 1 kg twarogu na serniki z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 50 g rukoli
  • 5 jaj
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 limonki

 

  • dodatkowo:
  • 330 g śmietany 12%
  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z rukolą i kwiatami ananasa
Składniki na spód umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Zawartość wysypujemy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wciskamy dłonią w spód i w boki, do wysokości ok 2 cm. Odstawiamy do lodówki. Do misy miksera wkładamy twaróg i mascarpone, miksujemy chwilę, dodajemy mąkę i ponownie miksujemy.

Mleczko mieszamy z rukolą i miksujemy dokładnie blenderem, dodajemy do masy serowej i mieszamy. Dodajemy kolejno po jednym jajku, każdorazowo miksując do połączenia się składników. Na koniec wlewamy sok z limonki, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy na ciasteczkowo-orzechowy spód.

Masa jest rzadka, ale taka być powinna. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st.C i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. 15 minut przed zakończeniem pieczenia, na wierzchu sernika rozsmarowujemy śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem i sernik wstawiamy ponownie do piekarnika. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce.

Kwiaty z ananasa: Ananasa obieramy tak, aby usunąć dokładnie skórkę, łącznie z oczkami, które mogą nam "pokaleczyć" język podczas jedzenia, a następnie kroimy w poprzek na pół. Ze środkowej części wykrajamy tak cienkie plastry, jak tylko damy radę. Po pięciu plasterkach poddałam się...

Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 st.C (plus termoobieg) około 1-1,5 godziny. Im dłużej suszymy, tym bardziej brązowe będą nasze kwiaty.

Wysuszone kwiaty ananasa są miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika, dlatego, aby nadać im odpowiedni kształt umieszczamy je w formie do muffinek. Kiedy wystygną, staną się twarde. Możemy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, a jeśli wchłoną wilgoć i opadną, wystarczy je dosuszyć ponownie w piekarniku i uformować.

Szczerze przyznam, że spróbowałam tylko odrobinę kwiatka, bo chciałam, aby dekoracja była efektowna, a jak goście zobaczyli, co podano na stół, to nie zdążyłam już się załapać na więcej... Stąd wniosek, że smakowały... Sernik ozdabiamy kwiatami przed podaniem, aby nie nasiąknęły wilgocią...

Tagi:

sernik rukola