Sposób przygotowania:
Sernik z jagodami i kruszonką
Spód: Ciasta zmiksować w rozdrabniaczu, dodać roztopione masło i wymieszać. Wsypać do tortownicy (śr. 23 cm), ugnieść, wstawić do lodówki.
Kruszonka: Zimne masło wrzucić do rozdrabniacza, dodać cukier i mąkę, siekać do uzyskania kruszonki, wstawić do lodówki. Owoce umyć, osuszyć. Masa serowa: Do dużej miski wrzucić twaróg i mascarpone. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy (użyłam domowego, na rumie). Następnie dodać mąkę pszenną i budyń, wbić jajka i zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Nie ubijać!
Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Wyłożyć jagody, a następnie posypać schłodzoną kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50-55 minut. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
Kruszonka: Zimne masło wrzucić do rozdrabniacza, dodać cukier i mąkę, siekać do uzyskania kruszonki, wstawić do lodówki. Owoce umyć, osuszyć. Masa serowa: Do dużej miski wrzucić twaróg i mascarpone. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy (użyłam domowego, na rumie). Następnie dodać mąkę pszenną i budyń, wbić jajka i zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Nie ubijać!
Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Wyłożyć jagody, a następnie posypać schłodzoną kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50-55 minut. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.