Sposób przygotowania:
Sernik z mascarpone, truskawkami i Oreo
Ciasteczka Oreo (bez masy) miksujemy na drobne lub kruszymy wałkiem/ tłuczkiem do kotletów. Dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając i wyrównując. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Śmietanę ubijamy na puszystą. Ser miksujemy z pudrem i masą Oreo. Następnie dodajemy do śmietany i delikatnie mieszamy. Galaretkę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, i powoli dodajemy do masy cały czas mieszając.Truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji) zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy truskawki zmiękną, a cukier się rozpuści - dokładnie miksujemy. Następnie znów podgrzewamy. Gdy mus zacznie się gotować, dodajemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową - 3 łyżki zostawiamy do dekoracji. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje, wylewamy na nią mus truskawkowy. Znów wstawiamy do lodówki. Schłodzony sernik wyjmujemy lodówki i wyciągamy z tortownicy. Masą serowo-śmietanową smarujemy boki i nakładamy na górę ciasta. Boki ozdabiamy płatkami czekolady, na górze ciasta układamy truskawki i posypujemy czekoladą. Można się częstować :)
kołczu