Sposób przygotowania:
Sernik z mascarpone i nutą cytryny
Na samym początku należy nagrzać piekarnik do 180 stopni i na jego dno ustawić naczynie z wodą. Żółtka po oddzieleniu od białek utrzeć z 2/3 cukru i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru.
Potem dodać budyń oraz sok z cytryny i wymieszać, a następnie dodać twaróg i mascarpone i znów wymieszać.
Ubić białka i w trakcie ubijania dodawać pozostałą część cukru, gdy piana będzie gotowa dodać część do masy, delikatnie wymieszać.
Potem dodać resztę piany, wymieszać. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm ( u mnie silikonowe boki i ceramiczny spód ) wyłożyć biszkoptami i wylać masę serową.
Sernik piec 30 minut a potem kolejne 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i utrzeć lukier, którym polać zimny sernik.
Na koniec udekorować posypką, wstawić sernik do lodówki i kroić po ścięciu się lukru.
Potem dodać budyń oraz sok z cytryny i wymieszać, a następnie dodać twaróg i mascarpone i znów wymieszać.
Ubić białka i w trakcie ubijania dodawać pozostałą część cukru, gdy piana będzie gotowa dodać część do masy, delikatnie wymieszać.
Potem dodać resztę piany, wymieszać. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm ( u mnie silikonowe boki i ceramiczny spód ) wyłożyć biszkoptami i wylać masę serową.
Sernik piec 30 minut a potem kolejne 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i utrzeć lukier, którym polać zimny sernik.
Na koniec udekorować posypką, wstawić sernik do lodówki i kroić po ścięciu się lukru.
zbysiowa
zewa
Madziu sernik wyszedł mi bardzo smaczny i ekspresowo został zjedzony :)