ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1007]

Sernik z orzechami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik pieczony z dodatkiem mieszanki orzechowej z ciasteczkami jest bardzo pyszny, lekki, smakuje wybornie.

Sernik z orzechami

Składniki:

Sernik z orzechami

 

  • twaróg półtłusty 1 kg,
  • jajka 5 sztuk "L",
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 3 łyżki,
  • orzechy arachidowe obrane 200 gram,
  • herbatniki 200 gram,
  • ciastka z czekoladą 300 gram

Sposób przygotowania:

Sernik z orzechami

ETAP 1:

Sernik z orzechami
Można użyć również twaróg z wiaderka dobrej jakości.

Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, w osobnym naczyniu żółtka, cukier, cukier wanilinowy ubić mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach i wlać do zmielonego twarogu i mikserem połączyć składniki.

ETAP 2:

Sernik z orzechami
Składniki o temperaturze pokojowej razem z jajkami.

Do masy wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.

ETAP 3:

Sernik z orzechami
Mikserem łączyć bardzo powoli na małych obrotach.

Białka ubić na sztywną pianę, wsypać orzechy i mikserem na najmniejszych obrotach krótko połączyć składniki.

ETAP 4:

Sernik z orzechami
Najlepiej upiec wieczorem i dobrze do następnego dnia wystudzić.

Formy silikonowe 25x25/20x11/20x11 cm (2 mniejsze do pracy męża) lub 1 blacha duża 35x25 cm, na dnie form ułożyć herbatniki, wylać masę serową, i na wierzchu położyć ciastka z czekoladą na spodzie, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut.

ETAP 5:

Sernik z orzechami

W formach serniki dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić na noc do wystudzenia.