Sposób przygotowania:
Gotowany sernik z orzechami
Spód: Herbatniki i orzechy zmielić w blenderze. Przełożyć do miski i wymieszać na mokra kruszonkę z pokrojona margaryną. Dno i boki tortownicy wylepić masą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 10-12 minut. Wyjąć i wystudzić. Masa: Do miski przełożyć ser i dokładnie go zblendować ( oczywiście można też dwukrotnie zmielić). Dodać cukier, syrop barmański, margarynę pokrojoną w kostkę oraz żółtka. Wymieszać i postawić na ogień. Doprowadzić do zagotowania . Zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Ponownie postawić na ogień i znów doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać orzechy i wymieszać. Przełożyć do tortownicy i ostudzić. Przełożyć do lodówki i zostawić na całą noc. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ja z mlekiem, ostudzić i rozsmarować na serniku. Zostawić do stężenia. Smacznego!
marietta