czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik z kulkami maku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Seromakowiec, czyli sernik z makiem w nietypowej wersji, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Idealny nie tylko na święta.

Sernik z kulkami maku

Składniki:

Sernik z kulkami maku

Masa makowa:

  • 200 g zmielonego maku,
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 2 białka,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki cukru.

Masa serowa:

Sposób przygotowania:

Sernik z kulkami maku
1. Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami, wraz z olejkiem dodać do maku. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do maku. Dokładnie wymieszać. 1/3 masy rozsmarować równomiernie na dnie natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 23x33cm.

2. Ser zmielić wraz z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do sera, zmiksować. Dodać stopione, przestudzone masło oraz cukier waniiliowy. Następnie dodać sproszkowany budyń. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o średnich oczkach a z reszty wycisnąć sok, po czym sok i skórkę dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę serową rozprowadzić na blasze. Na wierzchu w równych odstępach kłaść łyżką kulki masy makowej, delikatnie wciskając je w ser. Piec około godziny w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.

Tagi:

sernik ciasto