Sposób przygotowania:
Sernik z polewą krówkową
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką krupczatką stolnicy i wałkujemy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
4. Wystudzony sernik kroimy tak jak lubimy w kwadraty lub prostokąty.
5. Polewa: Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. wrzucamy krówki w gotujemy aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu.
6. Gdy krówki będę jednolicie rozpuszczone dekorujemy nimi sernik, należy robić to szybko, ponieważ polewa szybko zastyga. Na koniec sernik dekorujemy orzechami.
7. Tak przygotowany sernik jest gotowy do podania.
8. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Można użyć ser w kostkach tylko trzeba go zmielić co najmniej 3 razy. Użyłam krówek śmietankowo-czekoladowych.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
4. Wystudzony sernik kroimy tak jak lubimy w kwadraty lub prostokąty.
5. Polewa: Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. wrzucamy krówki w gotujemy aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu.
6. Gdy krówki będę jednolicie rozpuszczone dekorujemy nimi sernik, należy robić to szybko, ponieważ polewa szybko zastyga. Na koniec sernik dekorujemy orzechami.
7. Tak przygotowany sernik jest gotowy do podania.
8. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Można użyć ser w kostkach tylko trzeba go zmielić co najmniej 3 razy. Użyłam krówek śmietankowo-czekoladowych.
CORAL
Babeczka35
Bardzo zapraszam:)