Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1015]

Wegański sernik z orzechów nerkowca

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik jest kremowy i jednocześnie zwarty, a spód lekko miękki i idealny w krojeniu. Smak nerkowców oraz kokosowy posmak wyczuwalny jest w całym cieście.

Wegański sernik z orzechów nerkowca

Składniki:

Wegański sernik z orzechów nerkowca

Tortownica o średnicy 16 cm, spód:

Masa:

  • 200g orzechów nerkowca
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
  • 3 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzidła)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Wegański sernik z orzechów nerkowca

Spód:

Wegański sernik z orzechów nerkowca
Daktyle przed blendowaniem powinny być miękkie.

Daktyle namoczyć w wodzie i odcedzone zblendować z mąką z orzechów nerkowca.

Powstałą masę wklepać w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa:

Wegański sernik z orzechów nerkowca
Masa powinna być dokładnie połączona, lekko gęsta.

Orzechy nerkowca wymoczyć przez całą noc, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami na gładką i jednolitą masę.

Całość:

Wegański sernik z orzechów nerkowca
Najlepiej, aby ciasto przestało w lodówce minimum całą noc.

Masę z orzechów przełożyć na daktylowy spód.

Ciasto schłodzić w lodówce do momentu stężenia - najlepiej przez całą noc.