Sposób przygotowania:
Sernik z ricottą i czekoladą
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wysmarowujemy dno i boki olejem kokosowym. Czekoladę deserową kroimy w dużą kostkę, odkładamy na później.
Do dużej miski wykładamy ricottę, dodajemy erytrol i mieszamy razem np. trzepaczką. Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie dodajemy olej rzepakowy, mąkę i proszek do pieczenia.Mieszamy razem.
Połowę masy przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i posypujemy pokrojoną deserową czekoladą. Do pozostałego ciasta dodajemy proszek z borówek i mieszamy razem. Wylewamy delikatnie drugą część ciasta i wyrównujemy.
Wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w uchylonym piekarniku ciasto na 15 minut. Białą czekoladę drobno kroimy i posypujemy gorące jeszcze ciasto.
Wyciągamy ciasto z piekarnika i zostawiamy żeby ostygło. Kroimy dopiero zimne.
Do dużej miski wykładamy ricottę, dodajemy erytrol i mieszamy razem np. trzepaczką. Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie dodajemy olej rzepakowy, mąkę i proszek do pieczenia.Mieszamy razem.
Połowę masy przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i posypujemy pokrojoną deserową czekoladą. Do pozostałego ciasta dodajemy proszek z borówek i mieszamy razem. Wylewamy delikatnie drugą część ciasta i wyrównujemy.
Wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w uchylonym piekarniku ciasto na 15 minut. Białą czekoladę drobno kroimy i posypujemy gorące jeszcze ciasto.
Wyciągamy ciasto z piekarnika i zostawiamy żeby ostygło. Kroimy dopiero zimne.