pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Sernik z ricotty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przepyszny sernik z wyśmienitym serkiem ricotta.

Sernik z ricotty

Składniki:

Sernik z ricotty

 

  • Ciasto kruche:
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna (250g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Masa serowa:
  • 1000 g serka ricotta
  • 100 g owoców kandyzowanych pokrojonych w kostkę
  • 4 żółtka
  • sok z jednej cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 100 g margaryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka aromatu migdałowego
  • Piana:
  • 8 białek
  • 3/4 szklani cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z ricotty
1.Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszać i zagnieść. 2. Do serka ricotta dodać roztopioną margarynę, utarte z cukrem żółtka, aromat, budyń, sok z cytryny, owoce i wszystko dokładnie wymieszać. 3. Białka ubić z cukrem na sztywno. 4. Na wysmarowaną tłuszczem tortownicę zetrzeć na tarce o dużych oczkach połowę ciasta. 5. Połowę piany dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. 6. Na kruche ciasto położyć masę serową , a na nią pozostałą część piany 7. Na pianę zetrzeć drugą część ciasta. 8. Piec około 50 minut w temperaturze 200*C.