Sposób przygotowania:
Sernik z ricottą i truskawkami
Herbatniki rozkruszyć blenderem. Masło stopić, wlać do herbatników, wymieszać. Tortownicę (u mnie o średnicy około 18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać herbatniki z masłem, ugnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę na sernik. Do miski wrzucić dwa rodzaje serków, wsypać mąkę ziemniaczaną i cukier, dodać jajka. Zmiksować na gładka masę.Przelać na schłodzony herbatnikowy spód. Wstawić do piekarnika na środkową półkę. Na dno piekarnika wstawić blachę z litrem wrzątku. Sernik piec 15 minut w 180stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć i schłodzić. Najlepiej w lodówce. Umyte truskawki bez szypułek pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnuszka o grubym dnie i zasypać cukrem. Postawić na małym ogniu i zagotować. Żeby było szybciej można pognieść je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Gdy truskawki się lekko rozpadną zdjąć z ognia i do gorących wsypać żelatynę i zamieszać dokładnie do rozpuszczenia. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć wyłożyć na sernik, wyrównać. Schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce.
szpileczka
Alex_M
dziękuję :)