Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sernik z ricottą i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Delikatny sernik z truskawkami

Sernik z ricottą i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z ricottą i truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z ricottą i truskawkami
Herbatniki rozkruszyć blenderem. Masło stopić, wlać do herbatników, wymieszać. Tortownicę (u mnie o średnicy około 18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać herbatniki z masłem, ugnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę na sernik. Do miski wrzucić dwa rodzaje serków, wsypać mąkę ziemniaczaną i cukier, dodać jajka. Zmiksować na gładka masę.Przelać na schłodzony herbatnikowy spód. Wstawić do piekarnika na środkową półkę. Na dno piekarnika wstawić blachę z litrem wrzątku. Sernik piec 15 minut w 180stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć i schłodzić. Najlepiej w lodówce. Umyte truskawki bez szypułek pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnuszka o grubym dnie i zasypać cukrem. Postawić na małym ogniu i zagotować. Żeby było szybciej można pognieść je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Gdy truskawki się lekko rozpadną zdjąć z ognia i do gorących wsypać żelatynę i zamieszać dokładnie do rozpuszczenia. Ostudzić. Gdy zacznie tężeć wyłożyć na sernik, wyrównać. Schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce.
Sernik z ricottą i truskawkami
Herbatniki rozkruszyć blenderem Masło stopić wlać do herbatników wymieszać Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia wsypać herbatniki z masłem ugnieść Wstawić do lodówki na pół godziny
Sernik z ricottą i truskawkami
W tym czasie przygotować masę na sernik Do miski wrzucić dwa rodzaje serków wsypać mąkę ziemniaczaną i cukier dodać jajka Zmiksować na gładka masę
Sernik z ricottą i truskawkami
Przelać na schłodzony herbatnikowy spód Wstawić do piekarnika na środkową półkę Na dno piekarnika wstawić blachę z litrem wrzątku Sernik piec 15 minut w 180stopniach następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 30 minut Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika Wyjąć i schłod
Sernik z ricottą i truskawkami
Umyte truskawki bez szypułek pokroić w mniejsze kawałki wrzucić do garnuszka o grubym dnie i zasypać cukrem Postawić na małym ogniu i zagotować Żeby było szybciej można pognieść je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków Gdy truskawki się lekko rozpadną zdjąć z ognia i do gorących wsypać żelatynę i zam