Sposób przygotowania:
Sernik z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną
1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym żółtku i ucieramy, dodajemy budyń w proszku i ser i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
2. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 21 cm. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie połowę układamy na wierzchu sernika.
3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
4. Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na zimnym serniku układamy pozostałe truskawki, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do całkowitego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy rozetki na serniku.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 21 cm.
Budyń bez cukru.
Zamiast kremówki można ubić śmietankę ,,Śnieżkę'' w 100 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na 12 sporych porcji.
2. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 21 cm. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie połowę układamy na wierzchu sernika.
3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
4. Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na zimnym serniku układamy pozostałe truskawki, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do całkowitego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy rozetki na serniku.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 21 cm.
Budyń bez cukru.
Zamiast kremówki można ubić śmietankę ,,Śnieżkę'' w 100 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na 12 sporych porcji.
skuter5
Babeczka35
Dziękuję i częstuję :)
Czekoladka 2