Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W sezonie truskawkowym polecam upiec sernik. Truskawki w serniku są zapieczone i pod galaretką świeże. Sernik jest lekki i idealny na podwieczorek. Co prawda to bomba kaloryczna, ale warto zjeść chociaż kawałeczek.

Sernik z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

Składniki:

Sernik z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

Masa serowa:

  • 50 dag sera białego (u mnie gotowy z wiadereczka)
  • 3 jajka
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 budyń waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • 1 truskawkowa galaretka
  • półtorej szklanki gorącej wody
  • około 80 dag truskawek
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Sernik z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną
1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym żółtku i ucieramy, dodajemy budyń w proszku i ser i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.

2. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 21 cm. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie połowę układamy na wierzchu sernika.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na zimnym serniku układamy pozostałe truskawki, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do całkowitego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy rozetki na serniku.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 21 cm.

Budyń bez cukru.

Zamiast kremówki można ubić śmietankę ,,Śnieżkę'' w 100 ml zimnego mleka.

Sernik można pokroić na 12 sporych porcji.