dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sernik z truskawkami na spodzie brownie

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 35

Najlepszy sernik z truskawkami! Robi się go błyskawicznie. Na spodzie brownie wylana jest równa wielkością z ciastem masa serowa, a na wierzchu wyłożone są truskawki. Wszystko pieczone jest tym razem w dość wysokiej, jak na sernik, temperaturze.

Sernik z truskawkami na spodzie brownie

Składniki:

Sernik z truskawkami na spodzie brownie

brownie

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki wrzącej wody

masa serowa

  • 500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • budyń śmietankowy z cukrem
  • ok. 400 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Sernik z truskawkami na spodzie brownie
Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać łyżką. Dodać mleko, olej, całe jajka, zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 32x21 cm (ciasto jest rzadkie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut.

Truskawki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na połówki. Do miski wyłożyć ser, dodać jajka, cukier i budyń, krótko zmiksować. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód, rzędami ułożyć truskawki (przekrojem do spodu).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i zaraz przykręcić do 190C, piec ok. 30 minut.

Ostudzić.

Tagi:

ciasta serniki