SUPERPRZEPIS

Sernik z zielonym groszkiem i miętą bez tłuszczu

  • 1
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik z zielonym groszkiem i miętą bez tłuszczu Więcej zdjęć (3)

Kocham, a właściwie prze kocham serniki! Jest to chyba moje ulubione ciasto do zawsze. Jeszcze zanim zaczęła się na dobre moja przygoda z kuchnią, wydawało mi się, że przygotowanie sernika to nie lada wyzwanie. Od tego czasu upiekłam wiele serników.

Składniki:

Sernik z zielonym groszkiem i miętą bez tłuszczu

 

  • Spód:
  • 30 g otrąb orkiszowych
  • 20 g otrąb pszennych
  • 5 g kakao
  • 5 g ksylitolu
  • 30 g jogurtu naturalnego 0%
  • 1 białko
  • aromat rumowy-ewentualnie
  • Masa serowa:
  • 200 g mrożonego groszku
  • 10 liści mięty - ja użyłam mrożonych liści
  • 330 g jogurtu naturalnego 0%
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 450 g sera białego chudego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g ksylitolu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo:
  • 4 kostki czekolady gorzkiej-17 g
  • Gwiazdki cukrowe

 

  • Tortownica 16 cm

Sposób przygotowania:

Sernik z zielonym groszkiem i miętą bez tłuszczu

Spód:

Sernik z zielonym groszkiem i miętą bez tłuszczu
do sypkich składników z białkiem dodać jogurt

W misce wymieszać sypkie składniki, wraz z cukrem. Dodać białko, jogurt i aromat i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Masa powinna się lepić.

ETAP 2:

Sernik z zielonym groszkiem i miętą bez tłuszczu
wylepioną ciastem tortownice wstawić do nagrzanego piekarnika

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć cienką warstwą przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 12-15 minut, aż spód będzie zrumieniony. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa serowa:

Sernik z zielonym groszkiem i miętą bez tłuszczu
ugotowany groszek zmiksować z jogurtem na gładko

Groszek rozmrozić wraz z częścią mięty. Ugotować do miękkości w niezbyt dłużej ilości wody, zdjąć z ognia,odcedzić i zostawić do wystudzenia. Przełożyć o dzbanka blendera i zmiksować. Dodać 50 g jogurtu i po raz kolejny zmiksować na gładką pastę.

ETAP 4:

Sernik z zielonym groszkiem i miętą bez tłuszczu
w misce zmiksować ser jogurt jajka i mąkę na gładko

Do naczynia o płaskim dnie przełożyć ser biały, resztę jogurtu, cukier brzozowy, jajka, żółtko oraz mąkę i całość dokładnie zmiksować, aby masa była gładka i bez grudek.

ETAP 5:

Sernik z zielonym groszkiem i miętą bez tłuszczu
do masy serowej dodać puree z groszku i znów zmiksować

Na koniec dodać mus z groszku, pozostałą miętę i dokładnie całość zmiksować. Dosmaczyć sokiem z cytryny i skórką, po raz ostatni zmiksować.Gotową masę serową przelać na zimny spód.

ETAP 6:

Sernik z zielonym groszkiem i miętą bez tłuszczu
gotowy sernik piec w 160 st około 60 minut

Piekarnik nagrzać do 180 st i po wstawieniu sernika do niego obniżyć temperaturę do 160 st i piec około 60 minut ( sernik pieczemy w kąpieli wodnej). Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.