Sposób przygotowania:
Sernik z zielonym groszkiem i miętą bez tłuszczuSpód:
W misce wymieszać sypkie składniki, wraz z cukrem. Dodać białko, jogurt i aromat i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Masa powinna się lepić.
ETAP 2:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć cienką warstwą przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 12-15 minut, aż spód będzie zrumieniony. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa serowa:
Groszek rozmrozić wraz z częścią mięty. Ugotować do miękkości w niezbyt dłużej ilości wody, zdjąć z ognia,odcedzić i zostawić do wystudzenia. Przełożyć o dzbanka blendera i zmiksować. Dodać 50 g jogurtu i po raz kolejny zmiksować na gładką pastę.
ETAP 4:
Do naczynia o płaskim dnie przełożyć ser biały, resztę jogurtu, cukier brzozowy, jajka, żółtko oraz mąkę i całość dokładnie zmiksować, aby masa była gładka i bez grudek.
ETAP 5:
Na koniec dodać mus z groszku, pozostałą miętę i dokładnie całość zmiksować. Dosmaczyć sokiem z cytryny i skórką, po raz ostatni zmiksować.Gotową masę serową przelać na zimny spód.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzać do 180 st i po wstawieniu sernika do niego obniżyć temperaturę do 160 st i piec około 60 minut ( sernik pieczemy w kąpieli wodnej). Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
halina