SUPERPRZEPIS

Zapiekane jajka po szkocku z sosem chrzanowym

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 230
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Zapiekane jajka po szkocku z sosem chrzanowym Więcej zdjęć (4)

Tradycyjne jajka po szkocku są przygotowywane najczęściej z wieprzowiny, ja jednak muszę zwracać uwagę na ilość tłuszczu dlatego zmieniłam na drób, a danie nadal pozostało pyszne. Do tego sezam dla dekoracji i pyszny sos chrzanowy i można świętować:)

Składniki:

Zapiekane jajka po szkocku z sosem chrzanowym

 

 

  • Sos chrzanowy:
  • 15 g masła
  • 15 g mąki
  • 100 ml mleka1,5%
  • 50 ml wody
  • 30 g tartego chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżka koperku
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekane jajka po szkocku z sosem chrzanowym

ETAP 1:

Drobiowe zapiekane jajka po szkocku z sosem chrzan
rozdrobnione mięso połączyć z tartą cebulą

Mięso umyć, osuszyć i pozbawić tłuszczu i błon. Zmielić w maszynce do mięsa lub drobniutko posiekać ( ja tak zrobiłam). Przełożyć do miski.

Obraną cebule zetrzeć na tarce o małych oczkach.

ETAP 2:

Drobiowe zapiekane jajka po szkocku z sosem chrzan
dodać czarny sezam przyprawy bułkę tartą i dobrze wymieszać

Dodać do mięsa wraz z czarnym sezamem. Doprawić do smaku i dodać początkowo 10 g bułki.

Wyrobić masę mięsna, jeśli będzie jeszcze zbyt mokra, dodać resztę bułki. Dokończyć wyrabianie.

ETAP 3:

Drobiowe zapiekane jajka po szkocku z sosem chrzan
mięso owinąć wokół jajka przyklepać aby nie spadło oprószyć bułką

Zimne jajka obrać. Masę mięsną podzielić na pól. Uformować płaski placek, którym owinąć jajko. Oprószyć do około bułką.

Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec około 30-35 minut. Wyjąć, dać odpocząć 5 minut.

Sos:

Drobiowe zapiekane jajka po szkocku z sosem chrzan
do przygotowanego beszamelu dodać chrzan tarty wymieszać zagotować

Do rondelka przełożyć masło, rozpuścić. Gdy to nastąpi dodać mąkę i dokładnie całość wymieszać.

Do przygotowanej zasmażki stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając aby nie było grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać wodę, zagotować.

Następnemu dodać chrzan, doprawić do smaku i po raz ostatni zagotować.

ETAP 5:

Drobiowe zapiekane jajka po szkocku z sosem chrzan
do gorącego sosu dodać posiekany koperek wymieszać podawać z mięsem

Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i wymieszać.

Sos podawać z rozkrojonymi jajkami po szkocku.

Smacznego!