Sposób przygotowania:
Zapiekane jajka po szkocku z sosem chrzanowymETAP 1:
Mięso umyć, osuszyć i pozbawić tłuszczu i błon. Zmielić w maszynce do mięsa lub drobniutko posiekać ( ja tak zrobiłam). Przełożyć do miski.
Obraną cebule zetrzeć na tarce o małych oczkach.
ETAP 2:
Dodać do mięsa wraz z czarnym sezamem. Doprawić do smaku i dodać początkowo 10 g bułki.
Wyrobić masę mięsna, jeśli będzie jeszcze zbyt mokra, dodać resztę bułki. Dokończyć wyrabianie.
ETAP 3:
Zimne jajka obrać. Masę mięsną podzielić na pól. Uformować płaski placek, którym owinąć jajko. Oprószyć do około bułką.
Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec około 30-35 minut. Wyjąć, dać odpocząć 5 minut.
Sos:
Do rondelka przełożyć masło, rozpuścić. Gdy to nastąpi dodać mąkę i dokładnie całość wymieszać.
Do przygotowanej zasmażki stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając aby nie było grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać wodę, zagotować.
Następnemu dodać chrzan, doprawić do smaku i po raz ostatni zagotować.
ETAP 5:
Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i wymieszać.
Sos podawać z rozkrojonymi jajkami po szkocku.
Smacznego!