Sposób przygotowania:
Wielkanocna rolada kapuściano-szpiankowa z jajkiemRolada:

Szpinak przełożyć na sitko i zostawić do rozmrożenia. Następnie dokładnie odcisnąć z wody.
Kapustę zmiksować blenderem. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka roztrzepać w misce, dodać oba warzywa i dokładnie wymieszać.
ETAP 2:

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następie dodać mąkę oraz chili, delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Pianę przełożyć do miski z warzywami i znów delikatnie wymieszać.
ETAP 3:

Formę ( 29*33 cm) wyłożyć papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 20-25 minut, do wyraźnego zrumienienia.
Wyjąć z piekarnika, położyć na czystej ściereczce, zdjąć papier i zrolować. Zostawić do ostygnięcia.
Nadzienie:

Groszek ugotować do miękkości, ale nie rozgotować. Odcedzić, ostudzić. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać groszek, serek wiejski i śmietanę.
Doprawić do smaku i wymieszać dokładnie.
Wykonanie:

Roladę rozwinąć. Nałożyć nadzienie, wyrównać i mocno zrolować. Owinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Podawać pokrojone na plastry.
halina