Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Sernik z żurawiną i bezą na kruchym spodzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem kwaskowatej żurawiny i biało-złotą czapeczką bezową.

Sernik z żurawiną i bezą na kruchym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z żurawiną i bezą na kruchym spodzie

 

  • Ciasto :
  • 1,5 szkl mąki
  • 22 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa :
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 3/4 szk. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kg mielonego twarogu
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dag żurawiny

 

  • Piana :
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Sernik z żurawiną i bezą na kruchym spodzie
Ciasto: Z mąki,żółtek, masła, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Wylepiamy tortownicę o śr. 25 cm i podpiekamy ok. 25 min. na złoty kolor w temp. 190 stopni. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy twaróg i miksujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy budyń, mąkę, wlewamy roztopione masło. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. 1/2 masy serowej wyłożyć na podpieczony spód posypać żurawiną i zakryć ją pozostałą częścią masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35minut.

Piana: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę , wykładamy ja na podpieczony sernik i pieczemy jeszcze 15 minut .
Sernik z żurawiną i bezą na kruchym spodzie
Z mąki,żółtek, masła, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i wylepiamy tortownicę
Sernik z żurawiną i bezą na kruchym spodzie
Połowę masy serowej wyłożyć na podpieczony spód
Sernik z żurawiną i bezą na kruchym spodzie
Na żurawinę wyłożyć drugą połowę masy serowej
Sernik z żurawiną i bezą na kruchym spodzie
Na upieczony sernik rozsmarować pianę i piec jeszcze 15 minut