Sposób przygotowania:
Sernik z żurawiną i bezą na kruchym spodzie
Ciasto: Z mąki,żółtek, masła, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Wylepiamy tortownicę o śr. 25 cm i podpiekamy ok. 25 min. na złoty kolor w temp. 190 stopni. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy twaróg i miksujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy budyń, mąkę, wlewamy roztopione masło. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. 1/2 masy serowej wyłożyć na podpieczony spód posypać żurawiną i zakryć ją pozostałą częścią masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35minut.
Piana: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę , wykładamy ja na podpieczony sernik i pieczemy jeszcze 15 minut .
Piana: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę , wykładamy ja na podpieczony sernik i pieczemy jeszcze 15 minut .
kołczu
zbysiowa