Sposób przygotowania:
Ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musemETAP 1:
Obrane porzeczki opłukać i podzielić na dwie części:mniejsza do ciasta, większa na wierzch ciasta
Jajka, olej, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na największych obrotach.
ETAP 2:
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, budyniem i mikserem połączyć składniki, wsypać mniejszą część porzeczek i wymieszać z ciastem.
ETAP 3:
Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić wierzch ciasta i rozsypać większą część porzeczek.
ETAP 4:
Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.
ETAP 5:
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem mikserem na najwyższych obrotach.
ETAP 6:
Całą ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto wystudzone, wygładzić nożem i widelcem zrobić kratkę, schować do lodówki.
ETAP 7:
Marmoladę porzeczkową lub inny dżem smakowy (moje przetwory) przetrzeć przez sitko, wymieszać z wodą i jest mus do polania ciasta.