ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, łatwe, szybkie ciasto ucierane z porzeczkami, z dodatkiem bitej śmietany to wyśmienity deser do kawki, herbatki.

Ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musem

 

  • jajka 5 sztuk,
  • cukier 1 szklanka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • mąka tortowa 2,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • porzeczki 50 dag,
  • śmietana 30% 330 gram,
  • cukier puder 1/2 szklanki,
  • śmietan fix 1 opakowanie,
  • marmolada porzeczkowa 250 gram + 3/4 szklanki wody przegotowanej

Sposób przygotowania:

Ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musem

ETAP 1:

Ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musem
Jajka powinny być nie zimne,temeperatura pokojowa.

Obrane porzeczki opłukać i podzielić na dwie części:mniejsza do ciasta, większa na wierzch ciasta

Jajka, olej, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na największych obrotach.

ETAP 2:

Ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musem
Maka powuinna być przesiana i dodana do ciasta.

Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, budyniem i mikserem połączyć składniki, wsypać mniejszą część porzeczek i wymieszać z ciastem.

ETAP 3:

Ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musem
Ciasto będzie mocne, podwójnie porzeczkowe.

Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić wierzch ciasta i rozsypać większą część porzeczek.

ETAP 4:

Ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musem

Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.

ETAP 5:

Ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musem

Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem mikserem na najwyższych obrotach.

ETAP 6:

Ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musem

Całą ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto wystudzone, wygładzić nożem i widelcem zrobić kratkę, schować do lodówki.

ETAP 7:

Ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musem

Marmoladę porzeczkową lub inny dżem smakowy (moje przetwory) przetrzeć przez sitko, wymieszać z wodą i jest mus do polania ciasta.