CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Sernik zimny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sernik na zimno z ajerkoniakiem i masłem orzechowym. Masło orzechowe proponuję wykonać samodzielnie.

Sernik  zimny

Składniki:

Sernik zimny

 

  • twaróg z wiaderka 1 kg
  • ajerkoniak 1 szklanka
  • cukier puder ok. 1/2 szklanki
  • śmietana 30 % 330 ml
  • wiórki kokosowe 100 g L
  • żelatyna deserowa fix 60 g
  • masło orzechowe ok. 4 łyżki
  • biszkopty okrągłe na spód

Sposób przygotowania:

Sernik zimny
Formę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty.

Ser krótko miksujemy z ajerkoniakiem, kokosem, tylko do połączenia się składników. Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i delikatnie, najlepiej łyżką łączymy z serem.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody , potem lekko podgrzewamy.

Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej delikatnie mieszając łyżką.

2/3 masy serowej wylewamy na biszkopty, resztę mieszamy z masłem orzechowym i wykładamy na ser.

Sernik schładzamy w lodówce.