Sposób przygotowania:
Fit sernik na zimno z musem/pianką ananasową
Składniki do wypełnienia tortownicy o średnicy 16 cm 1. Twaróg przeciskam dwa razy przez maszynkę (tak aby nie było grudek), 2. Do twarogu dodaję opakowanie serka waniliowego Danio (ok. 150g) i mieszam składniki, 3. Do twarogu i serka waniliowego dodaję ok. 15 kawałków ananasa i blenduje by nie było grudek i wyczuwalnych kawałków owoców, 4. Do twarogu dodaje 3 łyżki soku z puszki ananasa 5. I osobno podgrzewam kolejne 3 łyżki soku z puszki ananasa i rozpuszczam w nim 3 łyżeczki żelatyny. Należy dokładnie wymieszać żeby nie było grudek żelatyny. Na tym etapie należy spróbować czy twaróg odpowiada nam słodkością (jeśli nie możemy dodać kilka owoców i zblendować) 6. Jak żelatyna zostanie dobrze wymieszana dolewam ją do twarogu i ponownie blenduję lub miksuję. Odczekuje chwilę, aż zacznie tężeć i w tym czasie ... 7. Spód tortownicy wykładam biszkoptami tak, aby zakryć dno (ok. 7 /8 biszkoptów). 8. Do osobnego naczynia wrzucam odcedzone ananasy ok. 25/30 szt blenduje je na gładką masę (będzie to mus/pianka na sernik)W między czasie sprawdzam czy masa serowa tężeje i wlewam ją do tortownicy wyłożonej biszkoptami, następnie wkładam do lodówki :) 9. Po wykonaniu pkt. 1-8 w dwóch łyżkach gorącej wody rozpuszczam dwie płaskie łyżeczki żelatyny, mieszam do momentu pozbycia się grudek. Następnie wlewam do zblendowanych ananasów (patrz pkt 8) i ponownie chwilę blenduje.10. Masę serową, która już powinna zastygnąć (lub zastyga) zalewam zblendowanymi ananasami z żelatyną i powtórnie wkładam do lodówki, aby całość się zsiadła. Z sernika powinno wyjść ok. 8 małych trójkątów, z czego jeden nie przekracza 85 kcal lub 4 duże trójkąty po około 170 kcal. SMACZNEGO !
marietta