Sposób przygotowania:
Sernikowa rolada na zimno
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę(ze szczyptą soli oczywiście),następnie,ciągle mieszając dodać cukier i stopniowo po jednym żółtku i przesianą mąkę. Masę biszkoptową rozsmarować na dużą blachę,wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170*C ok 15-20 minut.Gotowy biszkopt przykrywamy wilgotna ściereczką dzięki czemu ładnie się zawinie i nie popęka. Galaretkę rozrobić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.Gdy galaretka zacznie delikatnie gęstnieć łączymy ją z mocno schłodzonymi serkami i dokładnie mieszamy.Tak przygotowaną masę wkładamy na 10 minut do zamrażalnika a gdy zacznie się ścinać rozsmarowujemy ją na biszkopcie i zawijamy.Gotową roladę wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny lub do zamrażalnika na 30 minut.
msewka
kasiunia.1981