kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Sernikowa rolada na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo szybki, tani i prosty sernik na zimno zawinięty w biszkopt.

Sernikowa rolada na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernikowa rolada na zimno

 

  • Na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • Masa sernikowa:
  • 4 serki homogenizowane(po 150g każdy)
  • 1 galaretka (u mnie wiśniowa)

Sposób przygotowania:

Sernikowa rolada na zimno
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę(ze szczyptą soli oczywiście),następnie,ciągle mieszając dodać cukier i stopniowo po jednym żółtku i przesianą mąkę. Masę biszkoptową rozsmarować na dużą blachę,wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170*C ok 15-20 minut.Gotowy biszkopt przykrywamy wilgotna ściereczką dzięki czemu ładnie się zawinie i nie popęka. Galaretkę rozrobić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.Gdy galaretka zacznie delikatnie gęstnieć łączymy ją z mocno schłodzonymi serkami i dokładnie mieszamy.Tak przygotowaną masę wkładamy na 10 minut do zamrażalnika a gdy zacznie się ścinać rozsmarowujemy ją na biszkopcie i zawijamy.Gotową roladę wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny lub do zamrażalnika na 30 minut.
Sernikowa rolada na zimno
Do ubitych na sztywno białek dodajemy po jednym żółtku i przesiana mąkę.
Sernikowa rolada na zimno
Gotowa mase biszkoptową rozsmarowujemy na dużej blasze.
Sernikowa rolada na zimno
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia i przykrywamy wilgotna ściereczką.
Sernikowa rolada na zimno
Na wystudzony biszkopt wykładamy delikatnie stężałą masę sernikowa i zawijamy.