Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Seromak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto serowo - makowe - seromak

Seromak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Seromak

 

  • CIASTO KRUCHE:
  • Dwie szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • kostka margaryny
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera zmielonego
  • przyprawa do sernika KAMIS
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • DODATKOWO :
  • Puszka masy makowej
  • Tabliczka czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Seromak
Dwie szklanki mąki łączymy z kostką margaryny i proszkiem do pieczenia. Siekamy nożem. Dodajemy 6 łyżek mleka, 3 łyżki oleju oraz cukier. Zagniatamy ciasto. Wykładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 10 minut. Na podpieczone ciasto kruche wykładamy masę makową. Możemy podpiec ok ok 5-10 minut. Zmielony ser ucieramy wraz z połową szklanki cukru oraz cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodajemy przyprawę do sernika. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Ubite białka dodajemy do masy serowej i mieszamy wszystko razem. Masę serową wykładamy na masę makową. Pieczemy ok 60-70 minut. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Na przestudzony seromak polewamy delikatnie czekoladą po wierzchu. Smacznego
Seromak
Po zagniecieniu ciasta podpiekamu ok 10 minut sam spód
Seromak
Na podpieczony spód wykładamy masę makową
Seromak
Na masę makową wykładamy masę serową i pieczemy ok 60 -70 minut
Seromak
Pyszny seromak. Zostawiamy na trochę do ostygnięcia