Sposób przygotowania:
Seromak
Ze składników na masę makową najpierw mak sparzyć w mleku lub wodzie, ostudzić, a następnie dwukrotnie zmielić.
Orzechy posiekać drobno, a rodzynki sparzyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Następnie żółtka utrzeć mikserem z cukrem, a potem kolejno dodać mak, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek i bakalie, po czym wymieszać łyżką.
Ze składników na masę serową ser zemleć dwukrotnie, a rodzynki sparzyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Następnie masło utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami, a potem dodać twaróg, cukier waniliowy, mąkę lub budyń połączony z proszkiem, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i ewentualnie rodzynki i połączyć łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej spód ułożyć masę makową, a na nią masę serową.
Piec około 1-1 ½ godziny w temperaturze 180°C.
Po ostygnięciu polać lukrem lub dowolną czekoladą.
Orzechy posiekać drobno, a rodzynki sparzyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Następnie żółtka utrzeć mikserem z cukrem, a potem kolejno dodać mak, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek i bakalie, po czym wymieszać łyżką.
Ze składników na masę serową ser zemleć dwukrotnie, a rodzynki sparzyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Następnie masło utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami, a potem dodać twaróg, cukier waniliowy, mąkę lub budyń połączony z proszkiem, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i ewentualnie rodzynki i połączyć łyżką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej spód ułożyć masę makową, a na nią masę serową.
Piec około 1-1 ½ godziny w temperaturze 180°C.
Po ostygnięciu polać lukrem lub dowolną czekoladą.
luna
misia53
kinga
A.B.