Sposób przygotowania:
Seromak na kruchym cieście
Ciasto kruche:
Składniki sypkie czyli mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy jajko, żółtka oraz masło lub margarynę. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które schładzamy przez 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 7 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę makową.
Masa makowa:
Do miski przekładamy masę z puszki. Dodajemy do niej żółtka, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ponownie mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczone kruche ciasto. Na masę makową ostrożnie wylewamy masę serową. Nie będzie tragedii jak ser podniesie masę makową. Uzyskamy wówczas marmurkowe ciasto, które smakuje równie dobrze jak takie z prostymi warstwami.
Masa serowa:
Jajko oraz żółtka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po łyżce sera oraz wlewamy powoli mleko. Dodajemy budyń oraz olej. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na masę makową. Pieczemy w 200 st przez godzinę.
Po godzinie na wierzch ciasta wykładamy ubitą na sztywno pianę z dodatkiem cukru oraz budyniu. Pieczemy jeszcze 10-15 minut. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem - utworzy się dzięki temu taka chrupiąca warstwa. Studzimy.
Kroimy dopiero gdy całkowicie ostygnie.
Składniki sypkie czyli mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy jajko, żółtka oraz masło lub margarynę. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które schładzamy przez 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 7 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę makową.
Masa makowa:
Do miski przekładamy masę z puszki. Dodajemy do niej żółtka, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ponownie mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczone kruche ciasto. Na masę makową ostrożnie wylewamy masę serową. Nie będzie tragedii jak ser podniesie masę makową. Uzyskamy wówczas marmurkowe ciasto, które smakuje równie dobrze jak takie z prostymi warstwami.
Masa serowa:
Jajko oraz żółtka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po łyżce sera oraz wlewamy powoli mleko. Dodajemy budyń oraz olej. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na masę makową. Pieczemy w 200 st przez godzinę.
Po godzinie na wierzch ciasta wykładamy ubitą na sztywno pianę z dodatkiem cukru oraz budyniu. Pieczemy jeszcze 10-15 minut. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem - utworzy się dzięki temu taka chrupiąca warstwa. Studzimy.
Kroimy dopiero gdy całkowicie ostygnie.
SylaUla
WOLANKA
misia5
Dzięki niemu masa serowa jest bardzo delikatna. Rozpływa się w ustach :)
misia5
Zapraszam :) Jutro będzie powtórka :) Piekę dwa :)
BozenaMatuszczyk
skuter5
misia5
Dziękuję :) Zapraszam :) Można zrobić w każdej chwili :) U mnie w domu amatorów sernika sporo :)
mocsłodkości
misia5
O tak :) Dwa za jednym zamachem :)
Czekoladka 2
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci smakowało.
lukrowanepierniczki
ciasteczka
biedroneczki