SUPERPRZEPIS

Seromak na kruchym cieście

  • 5
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Seromak na kruchym cieście Więcej zdjęć (14)

Od dłuższego czasu chodził za mną seromak. W tym roku dałam się ponieść fantazji i go przygotowałam. Z trzech przepisów powstał jeden wyjątkowy i przechodzący moje oczekiwania smakołyk. Kruche ciasto, aromatyczny mak i rozpływający się w ustach ser.

Składniki:

Seromak na kruchym cieście

 

 

  • Masa makowa:

 

  • 850 g masy makowej
  • 4 jajka
  • 2 garści rodzynek
  • 1-2 łyżki skórki pomarańczowej

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera ( mielonego)
  • 500 ml mleka 2%
  • 125 ml oleju
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 budynie waniliowe ( może być śmietankowy)

 

  • Piana:
  • 6 białek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki proszku budyniowego

 

  • Do posypania:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Seromak na kruchym cieście
Ciasto kruche:

Składniki sypkie czyli mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy jajko, żółtka oraz masło lub margarynę. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które schładzamy przez 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 7 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę makową.

Masa makowa:

Do miski przekładamy masę z puszki. Dodajemy do niej żółtka, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ponownie mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczone kruche ciasto. Na masę makową ostrożnie wylewamy masę serową. Nie będzie tragedii jak ser podniesie masę makową. Uzyskamy wówczas marmurkowe ciasto, które smakuje równie dobrze jak takie z prostymi warstwami.

Masa serowa:

Jajko oraz żółtka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po łyżce sera oraz wlewamy powoli mleko. Dodajemy budyń oraz olej. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na masę makową. Pieczemy w 200 st przez godzinę.

Po godzinie na wierzch ciasta wykładamy ubitą na sztywno pianę z dodatkiem cukru oraz budyniu. Pieczemy jeszcze 10-15 minut. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem - utworzy się dzięki temu taka chrupiąca warstwa. Studzimy.

Kroimy dopiero gdy całkowicie ostygnie.
Seromak na kruchym cieście
Ze składników zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Seromak na kruchym cieście
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno formy
Seromak na kruchym cieście
Do maku dodajemy żółtka oraz rodzynki i skórkę pomarańczową
Seromak na kruchym cieście
Do wymieszanych składników dodajemy ubite na sztywno białka
Seromak na kruchym cieście
Całość dokładnie mieszamy
Seromak na kruchym cieście
Masę makową wykładamy na podpieczone ciasto
Seromak na kruchym cieście
Do masy jajecznej partiami dodajemy ser i mleko
Seromak na kruchym cieście
Do masy serowej dodajemy budyń
Seromak na kruchym cieście
Dodajemy olej
Seromak na kruchym cieście
Masę serową ostrożnie wylewamy na masę makową
Seromak na kruchym cieście
Na wierzch dajemy pianę ubitą z cukrem i budyniem
Seromak na kruchym cieście
Wierzch posypujemy cukrem pudrem
Seromak na kruchym cieście
Takie ciasto to idealny dodatek do kawy lub herbaty