SUPERPRZEPIS

Seromak świąteczny

  • lenian
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Seromak świąteczny Więcej zdjęć (5)

Jeżeli nie możesz się zdecydować czy makowiec, czy sernik najlepszym wyjściem jest połączenie tych smaków.

Składniki:

Seromak świąteczny

 

 

 

  • ciasto:
  • 500 g mąki
  • 220 g masła
  • 3 jaja
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Seromak świąteczny
Masa makowa: Do garnka wsypać mak, zalać mlekiem i gotować 3 minuty, przełożyć na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około 3 godz.). Następnie mielimy mak dwukrotnie. Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1.

Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę sypkich składników i mieszamy.

Następnie dodajemy posiekane masło i jaja. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie formę delikatnie smarujemy masłem wykładamy rozwałkowane ciasto.

Dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

Ser biały przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wbić jaja, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać na puszystą masę.

Stopniowo dodawać śmietanę i zmielony ser. Dokładnie wymieszać. do wyrobionej masy dodać przestudzone masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać, by się dobrze połączyło.

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Na podpieczone ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną masę makową, wyrównać i docisnąć do ciasta, następnie delikatnie wlewać masę serową. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

Po upieczeniu zostawić jeszcze ciasto w zamkniętym piekarniku na 5 minut. 
Seromak świąteczny
składniki masy makowej
Seromak świąteczny
Na podpieczone ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną masę makową
Seromak świąteczny
następnie delikatnie wlewać masę serową
Seromak świąteczny