Sposób przygotowania:
Seromak świąteczny
Masa makowa: Do garnka wsypać mak, zalać mlekiem i gotować 3 minuty, przełożyć na sitko z drobnymi oczkami, by się odsączył (około 3 godz.). Następnie mielimy mak dwukrotnie. Pierwszy raz sam, a drugim razem dodajemy cukier w stosunku 3:1.
Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę sypkich składników i mieszamy.
Następnie dodajemy posiekane masło i jaja. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie formę delikatnie smarujemy masłem wykładamy rozwałkowane ciasto.
Dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
Ser biały przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wbić jaja, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać na puszystą masę.
Stopniowo dodawać śmietanę i zmielony ser. Dokładnie wymieszać. do wyrobionej masy dodać przestudzone masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać, by się dobrze połączyło.
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Na podpieczone ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną masę makową, wyrównać i docisnąć do ciasta, następnie delikatnie wlewać masę serową. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Po upieczeniu zostawić jeszcze ciasto w zamkniętym piekarniku na 5 minut.
Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę sypkich składników i mieszamy.
Następnie dodajemy posiekane masło i jaja. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie formę delikatnie smarujemy masłem wykładamy rozwałkowane ciasto.
Dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
Ser biały przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wbić jaja, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać na puszystą masę.
Stopniowo dodawać śmietanę i zmielony ser. Dokładnie wymieszać. do wyrobionej masy dodać przestudzone masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać, by się dobrze połączyło.
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Na podpieczone ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną masę makową, wyrównać i docisnąć do ciasta, następnie delikatnie wlewać masę serową. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Po upieczeniu zostawić jeszcze ciasto w zamkniętym piekarniku na 5 minut.
biedroneczki