SUPERPRZEPIS

Ciasto Seromak

  • madi356
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ciasto Seromak

Coś dla lubiących ser oraz mak.

Składniki:

Ciasto Seromak

 

  • Ciasto kruche:
  • 20 dag margaryna,
  • 15 dag cukier,
  • 3 szt jajka,
  • 30 dag mąka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 1 op cukier waniliowy,
  • Masa serowa:
  • 1 kg ser biały trwarogowy,
  • 15 dag cukier,
  • 3 szt jajka,
  • 2 op budyń śmietankowy,
  • 1 łyżeczka olejek waniliowy,
  • 15 dag margaryna,
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka gotowa masa makowa

Sposób przygotowania:

Ciasto Seromak
Składniki na ciasto kruche wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Następnie blachę do pieczenia natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wykładamy rozwałkowane ciasto kruche.
Następnie na ciasto kruche wykładamy gotową masę makową.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser przepuszczamy przez maszynkę, najlepiej 3 razy. Następnie miękką margarynę ucieramy z cukrem (cukier powinien być drobny), dodajemy zmielony ser, miksujemy jeszcze kilka minut. Kolejno dodajemy jajka, aromat oraz budyń śmietankowy w proszku, miksujemy na małych obrotach.
Gotową masę serową wylewamy na masę makową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu seromak polewamy polewą czekoladową.