Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Usteczka serowe z brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

bardzo łatwe do zrobienia i znikają błyskawicznie

Usteczka serowe z brzoskwiniami

Składniki:

Usteczka serowe z brzoskwiniami

 

  • 30 dkg sera białego twarogowego, wzięłam półtłusty,
  • 1 kostka masła 200g,
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej luksusowej,
  • 2 puszki 850g brzoskwiń w lekkim syropie,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • do posypania: cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Usteczka serowe z brzoskwiniami
Ser zmielić, dodać miękkie masło, cukier i mąkę - zagnieść ciasto - powinno być elastyczne jak dobrze wyrobiona plastelina. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę, ale można dłużej. Brzoskwinie dokładnie osączyć, każdą połówkę podzielić na 3 cząstki. Schłodzone ciasto dzielić na porcje (6-8) i każdą rozwałkowywać na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką albo filiżanką wycinać kółka, przy jednym brzegu układać cząsteczkę brzoskwini i złożyć ciastko na pół. Nie zalepiamy brzegów tylko ściskamy lekko w kącikach. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 10-15 min. aż się zezłocą. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Tagi:

sery ser