Sposób przygotowania:
Serowiec z groszkiem zielonym i wędzoną rybą
Z podanych wyżej składników wyrobić i zagnieść ciasto w kulę i schłodzić w lodówce. Rybę wędzoną rozciać na wzdłuż i wyjąć ość i jeśli się da pozostałe ostki oraz podzielić tuszkę na kawałki. Groszek wywalić na sitko, niech obcieknie. Sery zaś setrzeć na tarce z grubymi oczkami. Blachę natrzeć lekko olejem na pędzelku. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, ciasto wyjąć, rozwałkować i nakłuć widelcem po powierzchni, wyłożyć groszek i kawałki ryby wędzonej oraz ser pleśniowy i cheddar. Wstawić na pół godziny do piekarnika. Na 10 min. przed końcem pieczenia zrobić z dwóch żółtek,śmietanki, sera tylżyckiego startego oraz sproszkowanej gałki muszkatołowej zatrzepkę. Wysunąć na chwilę blachę z plackiem i wylać ostrożnie na wierzch zatrzepkę. Wsunąć ponownie i zapiec ją na rumiano. Potem wyjąć blachę z plackiem i kroić. Podawać z sałatą w śmietanie lub inną jarzyną.