marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Serowiec z groszkiem zielonym i wędzoną rybą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Placki na słono na kruchym cieście lubią chyba wszyscy,a szczególnie ja,bo można kombinować z różnymi dodatkami jak,np.groszek i wędzona rybka.

Serowiec z groszkiem zielonym i wędzoną rybą

Składniki:

Serowiec z groszkiem zielonym i wędzoną rybą

 

  • 2500 g. mąki pszennej,
  • niecała kostka tłuszczu,
  • 4 żółtka,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 1 wędzony dorszyk lub makrela,
  • 3 różne odmiany sera,np.tylżycki,cheddar,rokpol(pleśniowy,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • sól jodowana,
  • szczypta kurkumy,
  • pieprz ziołowy,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Serowiec z groszkiem zielonym i wędzoną rybą
Z podanych wyżej składników wyrobić i zagnieść ciasto w kulę i schłodzić w lodówce. Rybę wędzoną rozciać na wzdłuż i wyjąć ość i jeśli się da pozostałe ostki oraz podzielić tuszkę na kawałki. Groszek wywalić na sitko, niech obcieknie. Sery zaś setrzeć na tarce z grubymi oczkami. Blachę natrzeć lekko olejem na pędzelku. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, ciasto wyjąć, rozwałkować i nakłuć widelcem po powierzchni, wyłożyć groszek i kawałki ryby wędzonej oraz ser pleśniowy i cheddar. Wstawić na pół godziny do piekarnika. Na 10 min. przed końcem pieczenia zrobić z dwóch żółtek,śmietanki, sera tylżyckiego startego oraz sproszkowanej gałki muszkatołowej zatrzepkę. Wysunąć na chwilę blachę z plackiem i wylać ostrożnie na wierzch zatrzepkę. Wsunąć ponownie i zapiec ją na rumiano. Potem wyjąć blachę z plackiem i kroić. Podawać z sałatą w śmietanie lub inną jarzyną.