kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Tarta francuska z pieczarkami i papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną wytrawną tartę francuską z pieczarkami. Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i żółtego sera. Polecam na obiad lub kolację.

Tarta francuska z pieczarkami i papryką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tarta francuska z pieczarkami i papryką

 

  • 1 op ciasta francuskiego
  • 40 dag pieczarek
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • suszony tymianek do smaku
  • 2 solidne garście żółtego sera
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka wody
  • blaszka

Sposób przygotowania:

Tarta francuska z pieczarkami i papryką
Pieczarki czyścimy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i wycieramy, kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone warzywa z pieczarkami. Smażymy przez kilka minut, aż woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem do smaku.
Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy przygotowany farsz. Zostawiamy z każdej strony kilkucentymetrowy rant. Farsz posypujemy żółtym serem. Mieszamy jajko z wodą i smarujemy ranty ciasta. Posmarowane ciasto zawijamy do środka na farsz i lekko przygniatamy.
Tartę przekładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut.
Tarta francuska z pieczarkami i papryką
Na rozgrzany olej wkładamy cebulę i paprykę.
Tarta francuska z pieczarkami i papryką
Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki.
Tarta francuska z pieczarkami i papryką
Przesmażony farsz układamy na cieście francuskim
Tarta francuska z pieczarkami i papryką
Następnie posypujemy serem i smarujemy jajkiem
Tarta francuska z pieczarkami i papryką
Posmarowane ranty ciasta zawijamy do środka