Sposób przygotowania:
Tarta szpinakowa na żytnim spodzieKruchy spód
Wszystkie podane składniki szybko wyrabiamy. Lepimy kulę i zawijamy w spożywczą folię. Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut.
Po tym czasie ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułka tartą lub kaszą manną foremkę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i na jakieś 5 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Farsz
Pieczarki płuczemy, obieramy, kroimy w plasterki lub półplasterki. Cebulę siekamy. Podsmażamy na patelni. doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Odstawiamy na chwilę. Szpinak rozmrażamy w rondelku. Doprawiamy żółtym serem, można wycisnąć ząbek czosnku.
Tarta
Na podpieczony spód wykładamy pieczarki. Na to wykładamy szpinak. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Posypujemy jeszcze odrobiną żółtego sera.
Podajemy posypaną rukolą i polaną kroplą oliwy.