pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Tarta szpinakowa na żytnim spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniała tarta na kolację lub drugie śniadanie. Ciekawego smaku dodaje kruchy spód z dodatkiem mąki żytniej.

Tarta  szpinakowa na  żytnim spodzie

Składniki:

Tarta szpinakowa na żytnim spodzie

Kruchy spód

Farsz

Sposób przygotowania:

Tarta szpinakowa na żytnim spodzie

Kruchy spód

Wszystkie podane składniki szybko wyrabiamy. Lepimy kulę i zawijamy w spożywczą folię. Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut.

Po tym czasie ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułka tartą lub kaszą manną foremkę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i na jakieś 5 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.

Farsz

Pieczarki płuczemy, obieramy, kroimy w plasterki lub półplasterki. Cebulę siekamy. Podsmażamy na patelni. doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Odstawiamy na chwilę. Szpinak rozmrażamy w rondelku. Doprawiamy żółtym serem, można wycisnąć ząbek czosnku.

Tarta

Na podpieczony spód wykładamy pieczarki. Na to wykładamy szpinak. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Posypujemy jeszcze odrobiną żółtego sera.
Podajemy posypaną rukolą i polaną kroplą oliwy.