przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Serowo-kokosowe bułeczki drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie tam codzienne bułeczki...z nieco ekskluzywnym nadzieniem :D

Serowo-kokosowe bułeczki drożdżowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serowo-kokosowe bułeczki drożdżowe

 

  • 2 serki president
  • cukier do serka-do smaku
  • kilka łyżeczek wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • białko do smarowania

 

Sposób przygotowania:

Serowo-kokosowe bułeczki drożdżowe
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, robimy w środku dołek. Wlewamy do niego letnie mleko, rozpuszczamy w nim drożdże, wsypujemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Po chwili, gdy drożdże zaczną "chodzić" dodajemy żółtko i olej. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na pół godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Serek słodzimy do smaku i dodajemy wiórki kokosowe.Starannie mieszamy. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i kroimy w prostokąty o wielkości około 6 cm x 8 cm. Na każdą połówkę prostokąta kładziemy serek, przykrywamy druga połówką ciasta i zlepiamy ze sobą za pomocą widelca. Smarujemy bułeczki rozbełtanym białkiem jaja. Nacinamy kilkakrotnie bułeczki w poprzek . Pozostawiamy na chwilkę aby podrosły jeszcze troszkę.Pieczemy w temperaturze 220 stopni - około 20 minut.
Serowo-kokosowe bułeczki drożdżowe
Bułeczki nie wychodzą mega puszyste, z wierzchu sa lekko chrupiące.