Sposób przygotowania:
Sezamowe łapki
Rodzynki opłukać, dokładnie odsączyć, zalać wodą i odstawić na krótki czas.
Nasiona sezamu prażyć krótko na suchej, gorącej patelni. Zmieszać z orzechami, podgrzać piec do temp 180stC.
Wymieszać masło z miodem i żółtkiem na jednolitą masę. Do tego dodać rodzynków i płyn pozostały po ich namoczeniu oraz mieszankę orzechowo –sezamową i wymieszać razem z mąką i imbirem.
Całość ugnieść szybko na sprężyste ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na natłuszczonej blasze i rozpłaszczać za pomocą dużego widelca.
Piec w piekarniku na średnim poziomie ok. 15 minut.
Nasiona sezamu prażyć krótko na suchej, gorącej patelni. Zmieszać z orzechami, podgrzać piec do temp 180stC.
Wymieszać masło z miodem i żółtkiem na jednolitą masę. Do tego dodać rodzynków i płyn pozostały po ich namoczeniu oraz mieszankę orzechowo –sezamową i wymieszać razem z mąką i imbirem.
Całość ugnieść szybko na sprężyste ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na natłuszczonej blasze i rozpłaszczać za pomocą dużego widelca.
Piec w piekarniku na średnim poziomie ok. 15 minut.