Sposób przygotowania:
Sezamowe paluszki
Na stolnicy dokładnie siekamy nożem chłodną margarynę, mąkę oraz sól. Potem dodajemy 4 jajka i 3 łyżki śmietany. Wszystko razem dokładnie i szybko zagniatamy. Gdy ciasto jest dokładnie zagniecione formujemy z niego kulę i owijamy ją w folię. Zafoliowaną kulę wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie gdy ciasto jest schłodzone rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra. Tak rozwałkowane ciasto kroimy ba plastry szerokości 2,5 centymetra. Pokrojone w plastry ciasto skręcamy w
spirale. Smarujemy (pędzelkiem z włosia naturalnego) rozbitym białkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Wszystko układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
spirale. Smarujemy (pędzelkiem z włosia naturalnego) rozbitym białkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Wszystko układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut.