kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Shisch kebab

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

czyli opiekane kąski z dipem jogurtowym

Shisch kebab

Składniki:

Shisch kebab

 

  • 30 dag zmielonego mięsa wołowego
  • 30 dag zmielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • pół małej cebuli posiekanej w drobną kosteczkę
  • przyprawa do kebaba
  • dressing:
  • Kubeczek jogurtu naturalnego
  • pół strąka czerwonej papryki
  • 5 cm kawałek ogórka szklarniowego
  • pół pęczka szczypiorki
  • 2 gałązki koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól,świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Shisch kebab
Wymieszaj w misce oba rodzaje mięsa,dodaj do niego jajko przyprawę do kebaba,posiekaną cebulę.Dopraw do smaku solą pieprzem lub sosem sojowym.Wyrób gładką masę i formuj z niej małe wałki lekko zwężone na końcu.Mięso nabij na szpadki lub długi drewniane wykałaczki.Posmaruj delikatni olejem i wstaw na kratkę do rozgrzanego piekarnika.Piecz przez ok 20-30 min. tak aby mięso ładnie się przypiekło.W razie potrzeby przekręć mięso w czasie pieczenia na drugą stronę.

Przygotuj dip.Posiekaj w drobną kostkę ogórek i paprykę,włóż do miseczki.Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku,posiekany szczypiorek oraz koperek.Dodaj jogurt,dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj upieczone mięso na szpadkach w towarzystwie dipu oraz ryżu zabarwionego curry.