sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Shortbread z ziołami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na słone shortbread, super maślane ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach;

Shortbread z ziołami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Shortbread z ziołami

 

  • składniki na 4 osoby :
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 gr semoliny lub mąki krupczatki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki ziół ( drobno posiekana pietruszka, szałwia, szczypiorek, rozmaryn)
  • 1 białko
  • 8 listków pietruszki do ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Shortbread z ziołami
Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, serem i ziołami. Dodajemy miękkie masło i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek pietruszki i ponownie smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 25/30 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu, odstawiamy do wystygnięcia.
Shortbread z ziołami
Etap 1Nadajemy ciastu formę okrągłego placka i kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków.
Shortbread z ziołami
Etap 2 Placek smarujemy lekko ubitym białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek pietruszki i ponownie smarujemy białkiem.

Tagi:

zioła