margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Shoty truskawkowo – kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Deserek na raz.Pierwszy raz miałam do czynienia z mlekiem kokosowym i jego struktura bardzo mnie zaskoczyła,nie spodziewałam się że ma ono konsystencję gęstej śmietany czy też bliżej kwaśnego mleka. Ale po podgrzaniu wszystko się wyrównuje.

Shoty truskawkowo – kokosowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Shoty truskawkowo – kokosowe

 

  • 200 g truskawek (pokrojone na drobne cząstki)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 9 g żelatyny (małe opakowanie)
  • 4 łyżki zimnego mleka(zwykłe 3,2%)

Sposób przygotowania:

Shoty truskawkowo – kokosowe
Truskawki umyć odszypułkować pokroić na mniejsze cząstki. Żelatynę zalać zimnym mlekiem odstawić do napęcznienia.

Mleko kokosowe i śmietankę wlać do garneczka wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się zarówno cukru jak i mleka kokosowego które ma konsystencję gęstej śmietany. 

Schłodzić do temperatury pokojowej.

Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, wlać do mleko-śmietany i dokładnie wymieszać. Rozlać do małych kieliszków i do każdego dodać po około 2 łyżeczki truskawek.

Wstawić do lodówki do zastygnięcia ok.30 min.(najlepiej na całą noc). 
Shoty truskawkowo – kokosowe
zalej żelatynę zimnym mlekiem aby napęczniała
Shoty truskawkowo – kokosowe
podgrzej śmietankę mleko kokosowe i cukier
Shoty truskawkowo – kokosowe
truskawki opłucz odszypułkuj i pokrój na mniejsze cząstki

Tagi:

deser owoce