Shrek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dosyć łatwe do przygotowania. Trzeba tylko uważać z galaretkami, aby były odpowiednio gęste.

Shrek

Składniki:

Shrek

 

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duży napój Pysio (może być inny, byleby był gęsty)
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 mniejsze opakowania delicji lub jedno podwójne (nie muszą być oryginalne; smak dowolny)
  • 3 zielone galaretki
  • 1 bita śmietana

Sposób przygotowania:

Shrek
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. To można ubić mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką aż do zgęstnienia masy. Masę wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę. Pieczemy w 160-180 st.C 30-40 min. Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklanki Pysia. Pozostałą część napoju gotujemy i wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy i mieszamy tak długo, dopóki nie wyjdzie nam konsystencja budyniu. Rozsmarowujemy to na cieście i układamy delicje. Jedna galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i czekamy aż trochę stężeje i łączymy z bitą śmietaną. Rozsmarowujemy to na delicjach. Czekamy aż stężeje. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i zalewamy tężejącą masą na bitą śmietanę. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka