Książka Kucharska: Smaki Japonii

Siake - łosoś

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Marynatami można smarować inne ryby.....

Siake - łosoś

Składniki:

Siake - łosoś

 

  • marynata 1: 1/4 szklanka cukru
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki soja sosu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sake
  • marynata 2: 1/4 szklanki sake
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki soja sosu
  • 1 łyżka cukru (można pominąć)
  • 1 łyżka imbiru posiekanego
  • 1 łyżka posiekanej szalotki

Sposób przygotowania:

Siake - łosoś
podstawa kuchni japońskiej ryba grilowana. Można też zrobić kieszonki z papieru do pieczenia .Wspaniałe na imprezy. Można je piec na patelni pod przykrywką. Rybę marynujemy kilka godzin przed grilowaniem i smaryjemy w czasie grilowania; lub polewamy w kieszonce przed pieczeniem.

Tagi:

marynaty sosy