Sposób przygotowania:
Sine kluski
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Ziemniaki odciskamy z wody (wode do miseczki). Można to zrobić przez sitko, gazę itp (można też użyć czystej pieluszki tetrowej :) oczywiście juz nie potrzebnej). Ostrożnie wylewamy wodę z miseczki i z dna zbieramy osad-skrobię. Mieszamy ziemniaki, skrobie i mąkę, tak żeby masa był dość zbita. Wode zagotowujemy z solą w sporym garnku. Cebulkę kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na oleju.
Potrzebna będzie duża pokrywka do garnka. Na pokrywce kładziemy masę ziemniaczaną(sposób mojej babci) i łyżką oddzielamy kawałki tak żeby powstawały kluseczki i wrzucamy je do wrzątku. Gotujemy dość często mieszjąc.
Ugotowane kluseczki odcedzamy i wrzucamy na patelnię z cebulką. Chwilę smażymy.
Najlepsze podane na ciepło.
Potrzebna będzie duża pokrywka do garnka. Na pokrywce kładziemy masę ziemniaczaną(sposób mojej babci) i łyżką oddzielamy kawałki tak żeby powstawały kluseczki i wrzucamy je do wrzątku. Gotujemy dość często mieszjąc.
Ugotowane kluseczki odcedzamy i wrzucamy na patelnię z cebulką. Chwilę smażymy.
Najlepsze podane na ciepło.