ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Skórka kandyzowana z mandarynek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo aromatyczna skórka z mandarynek którą można dodawać do smażenia naleśników jako dodatek do wszelkiego rodzaju serników a także twarogu na słodko.

Skórka kandyzowana z mandarynek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skórka kandyzowana z mandarynek

 

  • Skórka z 1 kilograma mandarynek
  • cukier 3 szklanki
  • woda pół szklanki

Sposób przygotowania:

Skórka kandyzowana z mandarynek
Owoce mandarynek dobrze myjemy i obieramy następnie kroimy w drobną kostkę. Zalewamy zimną wodą i na wolniutkim ogniu doprowadzamy do zagotowania. Zlewamy powstały płyn i znowu zalewamy zimną wodą. Tak powtarzamy trzykrotnie zagotowujemy, wylewamy płyn, płuczemy skórki pod bieżącą wodą zalewamy świeżą i doprowadzamy do zagotowania. Za czwartym razem tylko wylewamy płyn i płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy 3 szklanki cukru oraz pół szklanki wody i gotujemy do uzyskania gęstego syropu. Wlewamy jeszcze gotującą się do słoiczków i zakładamy zakrętki. Taką skórkę można dodawać do smażenia naleśników oraz sernika. Nada im cudowny aromat. Smacznego. 
Skórka kandyzowana z mandarynek
Skórkę z mandarynek kroimy w drobną kostkę.
Skórka kandyzowana z mandarynek
Zalewamy wodą i na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania.
Skórka kandyzowana z mandarynek
Ugotowaną skórkę z cukrem wlewamy do słoiczków i zkładamy zakrętki.