zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Skrzydełka alla fajita

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

czasami jest tak, że ciężko kupić jakieś mięso na obiad. Dlatego znowu skrzydełka ale z przyprawą do fajity.

Skrzydełka alla fajita Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka alla fajita

 

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 1 czubata łyżka przyprawy do fajity
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki fasoli czerwonej z puszki
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Skrzydełka alla fajita
Skrzydełka umyj i pokrój w zgięciach ( najcieńsze części odkładam i później wykorzystuję np. do wywaru na zupę ). Osusz i dodaj przyprawę do fajity i wymieszaj. Odstaw na około 30 monut. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej, wyłóż skrzydełka i podsmaż na rumiano. Papryki i cebulę pokrój, papryki w paseczki a cebulę w sporą kostkę. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy. Do podsmażonych skrzydełek wrzuć cebule i paprykę, chwilkę smaż i podlej wodą. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa, po czym dodaj fasolę i kukurydzę i zagotuj. Podawaj np z makaronem. ( Fafitę powinno się podawać z mięsa bez kości i w tortillli z dodatkiem sałaty, ale ja zrobiłam w ten sposób do makaronu i też było pyszne ).
Skrzydełka alla fajita
skrzydełka zamarynuj w przyprawie około 30 minut
Skrzydełka alla fajita
następnie przygotuj i pokrój wszystkie warzywa
Skrzydełka alla fajita
najpiewr podsmaż na oleju skrzydełka ...
Skrzydełka alla fajita
po podduszeniu skrzydełek z appryką dodaj kukurydzę i fasolę