paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Skrzydełka grejpfrutowo-miętowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Skrzydełka w marynacie z grejpfruta i soku malinowego z dodatkiem świeżej mięty wyjątkowo smaczne i aromatyczne

Skrzydełka grejpfrutowo-miętowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka grejpfrutowo-miętowe

 

  • 6 sztuk skrzydełka kurczaka,
  • 1 sztuka grejpfrut,
  • 1/3 szklanki sok malinowy,
  • 2-3 łyżki ocet balsamiczny,
  • mięta liście świeże

Sposób przygotowania:

Skrzydełka grejpfrutowo-miętowe
Skrzydełka opłukać oprószyć solą. Z grejpfruta wycisnąć sok. Sok może być z miąższem ale bez pestek do soku dolać ocet balsamiczny oraz sok z malin. Sok malinowy do smaku ja dodałam ok 1/3 szklanki i dodatkowo 1 łyżkę. Marynatą polewamy skrzydełka kurczaka i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Jeśli skrzydełka będą pieczone na grillu mogą zostać w marynacie całą noc. Do marynaty i skrzydełek wkładamy kilka listków świeżej mięty. Pieczemy ok 50 min ut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni od czasu do czasu otwierając piekarnik i polewając marynatą skrzydełka od góry. Jeśli pieczemy na grillu skrzydełka wyjąć z marynaty i polewać nią skrzydełka podczas pieczenia na grillu.
Skrzydełka grejpfrutowo-miętowe
Z grejpfruta wycisnąć sok. Sok może być z miąższem ale bez pestek do soku dolać ocet balsamiczny
Skrzydełka grejpfrutowo-miętowe
Sok malinowy do smaku ja dodałam ok 1/3 szklanki i dodatkowo 1 łyżkę
Skrzydełka grejpfrutowo-miętowe
Marynatą polewamy skrzydełka kurczaka i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Jeśli skrzydełka będą pieczone na grillu mogą zostać w marynacie całą noc.
Skrzydełka grejpfrutowo-miętowe
Przed pieczeniem do marynaty i skrzydełek dodać listki lub całe gałązki świeżej mięty