kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Skrzydełka i podudzia w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczne i zniewalające w smaku skrzydełka świetnie sprawdzą się na niedzielny obiad. Podane z buraczkami lub ulubioną surówką i ryżem lub ziemniakami.

Skrzydełka i podudzia w miodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Skrzydełka i podudzia w miodzie

 

  • 0,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 0,5 kg podudzi z kurczaka
  • 1 słoiczek (250 ml) ketchupu
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżka magi
  • 1/2 łyżki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka wegety lub przyprawy do kurczaka
  • olej

Sposób przygotowania:

Skrzydełka i podudzia w miodzie

ETAP 1:

Skrzydełka i podudzia w miodzie
Umyte i oczyszczone podudzia i skrzydełka

Skrzydełka myjemy obcinamy lotki, tak samo podudzia czyścimy z ewentualnych zanieczyszczeń.

ETAP 2:

Skrzydełka i podudzia w miodzie
Z podanych składników przygotowujemy marynatę

Z podanych składników przygotowujemy marynatę mieszając by wszystko połączyło się na jednolitą konsystencje.

ETAP 3:

Skrzydełka i podudzia w miodzie
Mięso w marynacie wstawiamy do lodówki na noc.

Mięso wkładamy do marynaty dokładnie mieszamy,przykrywamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

ETAP 4:

Skrzydełka i podudzia w miodzie
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika

Przekładamy mięso razem z marynata do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w temp. 190-200 *C przez 1 godz.