Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Flaczki z żołądków drobiowych z ciecierzycą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Flaczki z żołądków drobiowych z ciecierzycą- idealne na obiad. Z kromką świeżego chleba smakuję wyśmienicie.

Flaczki z żołądków drobiowych z ciecierzycą

Składniki:

Flaczki z żołądków drobiowych z ciecierzycą

 

Sposób przygotowania:

Flaczki z żołądków drobiowych z ciecierzycą
1. Skrzydełka zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gotuję na małym ogniu około 60 minut. Następnie z wywaru wyjmuję skrzydełka. Obieram mięso z kości i dodaję do wywaru.

2. Żołądki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Następnie wyjmuję z wody i w kroję w paski. Żołądki dodaję do wywaru ze skrzydełek. Wszystko razem gotuję 15 minut.

3. Do wywaru dodaję odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz koncentrat pomidorowy. Z mąki i masła robię zasmażkę. Dodaję do flaczków. Całość gotuję jeszcze przez 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.