Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Skrzydełka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Skrzydełka marynowane w jabłkowym piwie, miodzie i czosnku, grillowane i podane z cukinią są przepyszne.

Skrzydełka z grilla Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Skrzydełka z grilla

 

  • Lista składników
  • 70 dag skrzydełek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2-3 łyżki piwa jabłkowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z grilla
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z piwem, oliwą, mieloną papryką, miodem, ketchupem, chili i przyprawą do kurczaka. Cukinie umyć i razem ze skórką pokroić na 1 cm krążki, oprószyć solą, pozostawić na 10 minut.

Gdy cukinia puści sok osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem, posmarować oliwą.

Dokładnie umyte skrzydełka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć najcieńszą porcję, a resztę podzielić na 2 części. ( do grillowania wykorzystałam najgrubsze porcje skrzydełek )

Natrzeć solą i pieprzem, zanurzyć w przygotowanej marynacie, przykryć folią i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.

Następnie mięso ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill, przykryć i grillować pod po 15 minut z każdej strony. Pod koniec na tackę ułożyć przygotowane cukinie i pieczywo, piec po 1 minucie z każdej strony.

Takie skrzydełka podawać z grillowanym pieczywem, cukinią z dodatkiem pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii.
Skrzydełka z grilla
Skrzydełka należy grillować pod przykryciem