SUPERPRZEPIS

Skrzydełka pieczone w sezamie

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Skrzydełka pieczone  w sezamie Więcej zdjęć (5)

Choć nie jestem smakoszem skrzydełek, może przez kości znajdujące się w nich, czasem lubię i z tą częścią kurczaka poeksperymentować. Sezamowe skrzydełka wychodzą chrupiące i aromatyczne. Polecam.

Składniki:

Skrzydełka pieczone w sezamie

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pieczone w sezamie

ETAP 1

Skrzydełka pieczone  w sezamie
przyprawiamy skrzydełka

Skrzydełka myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacieramy olejem, a następnie solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka( do smaku). Przyprawione odkładamy na bok i przystępujemy do przygotowania sezamowej panierki.

ETAP 2

Skrzydełka pieczone  w sezamie
przygotowujemy panierkę

PANIERKA: Na talerzu lub w misce łączymy ze sobą bułkę tartą, sezam oraz zioła prowansalskie.

ETAP 3

Skrzydełka pieczone  w sezamie
panierujemy skrzydełka

Na oddzielny talerz przelewamy mleko.
Przyprawione skrzydełka kolejno maczamy w mleku, a następnie w sezamowej panierce.

ETAP 4

Skrzydełka pieczone  w sezamie
gotowe skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym

Opanierowane układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Skrzydełka pieczemy około 40-45 minut w 180°C do zrumienienia. Gotowe.