BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotleciki które dzisiaj serwuję są na bazie świeżych warzyw oraz gotowanych ziaren pszenicy. Są bardzo smaczne, a podane z sałatką warzywną smakują wyśmienicie.

Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny
Sposób przygotowania;

Pszenicę płuczemy, zalewamy bulionem, doprowadzamy do zagotowania.

Następnie dusimy ją na małym ogniu dobrą godzinę pod przykryciem.

Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia owijamy ścierką i odstawiamy na kolejną godzinę.

Ciepłą wodą zalewamy kromki chleba.

Obieramy marchewkę i cukinię , następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Cebulkę zieloną kroimy w krążki.

Do ugotowanej pszenicy dodajemy odciśnięty chleb,pokrojoną cebulę i cebulkę zieloną, dodajemy startą marchewkę i cukinię (gdyby cukinia puściła sok należy ją odcisnąć).

Na końcu dodajemy jajka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Dokładnie mieszamy.

Na dobrze rozgrzany olej nakładamy nieduże porcje masy, smażymy najpierw pod przykryciem na nie wielkim ogniu około 5 minut, następnie obracamy i smażymy już bez przykrycia kolejne 3 -4 minuty do zrumienienia się kotlecików.

Kotleciki podajemy z sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem ugotowanych jajek oraz oliwek czarnych.

 Rada;

Można dodać ulubione zioła jeżeli ktoś lubi.
Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny
Pszenice płuczemy,odsączamy z wody przekładamy do garnka
Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny
Zalewamy bulionem tak aby pszenica była zakryta
Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny
Warzywa obieramy cebule i cebulkę zieloną kroimy
Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach
Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny
Do ugotowanej pszenicy dodajemy odciśnięty wcześniej namoczony chleb, starte warzywa i pokrojone cebule,na koniec jajka
Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny
Doprawiamy do smaku i mieszamy
Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny
Na dobrze rozgrzany olej kładziemy porcje ciasta formując kotleciki
Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny
Smażymy z obudwu stron najpierw pod przykryciem a z drugiej strony bez przykrycia
Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny
Podajemy w towarzystwie surówki warzywnej

Tagi:

danie