Sposób przygotowania:
Kotleciki warzywno - pszenne Bożeny
Sposób przygotowania;
Pszenicę płuczemy, zalewamy bulionem, doprowadzamy do zagotowania.
Następnie dusimy ją na małym ogniu dobrą godzinę pod przykryciem.
Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia owijamy ścierką i odstawiamy na kolejną godzinę.
Ciepłą wodą zalewamy kromki chleba.
Obieramy marchewkę i cukinię , następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Cebulkę zieloną kroimy w krążki.
Do ugotowanej pszenicy dodajemy odciśnięty chleb,pokrojoną cebulę i cebulkę zieloną, dodajemy startą marchewkę i cukinię (gdyby cukinia puściła sok należy ją odcisnąć).
Na końcu dodajemy jajka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Dokładnie mieszamy.
Na dobrze rozgrzany olej nakładamy nieduże porcje masy, smażymy najpierw pod przykryciem na nie wielkim ogniu około 5 minut, następnie obracamy i smażymy już bez przykrycia kolejne 3 -4 minuty do zrumienienia się kotlecików.
Kotleciki podajemy z sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem ugotowanych jajek oraz oliwek czarnych.
Rada;
Można dodać ulubione zioła jeżeli ktoś lubi.
Pszenicę płuczemy, zalewamy bulionem, doprowadzamy do zagotowania.
Następnie dusimy ją na małym ogniu dobrą godzinę pod przykryciem.
Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia owijamy ścierką i odstawiamy na kolejną godzinę.
Ciepłą wodą zalewamy kromki chleba.
Obieramy marchewkę i cukinię , następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Cebulkę zieloną kroimy w krążki.
Do ugotowanej pszenicy dodajemy odciśnięty chleb,pokrojoną cebulę i cebulkę zieloną, dodajemy startą marchewkę i cukinię (gdyby cukinia puściła sok należy ją odcisnąć).
Na końcu dodajemy jajka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Dokładnie mieszamy.
Na dobrze rozgrzany olej nakładamy nieduże porcje masy, smażymy najpierw pod przykryciem na nie wielkim ogniu około 5 minut, następnie obracamy i smażymy już bez przykrycia kolejne 3 -4 minuty do zrumienienia się kotlecików.
Kotleciki podajemy z sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem ugotowanych jajek oraz oliwek czarnych.
Rada;
Można dodać ulubione zioła jeżeli ktoś lubi.